Delovni čas:

Pon-pet:  08:30 - 16:30
Tor in Čet: 08:30 - 18:00
Sobota, nedelja, prazniki :  zaprto

Pon-pet:  08:30 - 16:00
Sobota, nedelja, prazniki : zaprto

Avtodomi: +386 (1) 583 80 35
Počit. prikolice: +386 (1) 583 80 34
Rezervni deli: +386 (1) 583 80 36
Servis: +386 (1) 583 80 32
Kamp oprema: +386 (5) 909 94 91

Koristni napotki pred nakupom prikolice

Ponedeljek, 22. junij 2015

7 stvari, na katere morate pomisliti preden se odločite za nakup

Spanje v šotoru pod zvezdami namreč ne ponuja udobja, ki si ga včasih želimo. Če ste ljubitelj kampiranja in počitnikovanja v naravi, je morda zato čas, da se odločite za nakup počitniške prikolice. Ta vam bo omogočila več zasebnosti in predvsem poskrbela za bolj enostavne vsakdanje opravke.

Pred nakupom prikolice pa je koristno, da prej razmislimo še o naslednjem:

1. Urbana udobja sredi narave

V počitniški prikolici se lahko zjutraj zbudite v popolni zasebnosti, ob vonju kave in vedoč, da si lahko zobe umijete v lastni mini kopalnici. Prikolice vam nudijo tekočo vodo, elektriko in kemično stranišče, ki pride še posebej prav ponoči, pa tudi tuširanja v kopalnici, ki je čista, ne gre zanemariti. Brez težav lahko kuhate, pomivate posodo, če imate satelitski sistem, pa lahko gledate tudi televizijo – če tudi na dopustu ne morete brez nje.

Glavna prednost počitniških prikolic je torej ta, da vam nudi vse tisto, česar sta vajeni v urbanem okolju oziroma v svojem domu, hkrati pa vam zagotavlja tudi zasebnost. Ko ste v prikolici, vas nihče ne vidi, in v miru lahko spijete kavo tudi v pižami.

 

2. Kaj lahko pričakujete v realnosti?

Dejstvo je, da večina lastnikov počitniških prikolic ne izkoristi vsega udobja, ki ga te ponujajo. Radi imajo tekočo vodo in stranišče na dosegu roke, to pa je tudi vse. Malo se jih odloči za uporabo prhe, saj se vsaj v kampu raje umivajo v skupnih umivalnicah, ker se jim zdi to bolj praktično. Prav tako uporabljajo hladilnik, da se živila ne pokvarijo, kuhajo pa raje zunaj – če bi kuhali v notranjosti, bi bilo v prikolici vroče, pohištvo in tekstil pa bi se hitro navzela vonjav po hrani. Najbolj praktična pa je seveda večerna razsvetljava – a priznajmo, da je tudi baterijska svetilka včasih povsem dovolj.

 

3. Prednosti pred šotorjenjem

V šotoru vas od zunanjega sveta loči zgolj platno, torej nimate popolne zasebnosti, marsikdo pa tudi ne mara misli na obisk kakšne nočne živalice, zato raje spi za trdnimi stenami, zaprt za vrati in predvsem dvignjen s tal. V počitniški prikolici vam je lahko udobno tako rekoč ob vsakem vremenu, tudi ob dežju ali močnemu vetru. Za razliko od šotora, kjer je nujno stopiti ven, če greste na stranišče, vam to v prikolici ni potrebno, kar pride prav ponoči in ob slabem vremenu. Tudi kuhanje je precej bolj enostavno, če imate prikolico, saj imate vedno pri roki dovolj kuhinjskih pripomočkov, živila so shranjena v hladilniku, in če je nuja, lahko kuhate tudi v zaprti prikolici.

V prikolici se počutite precej bolj varne tudi pred morebitnimi nepridipravi, saj je vaša lastnina zaklenjena. Čeprav je res, da ni preveč težko vlomiti v prikolico.

Marsikomu je počitniška prikolica všeč še zaradi nečesa – poleti pride prav uporaba klimatske naprave (če jo prikolica ima), v hladnem vremenu pa ogrevanje. Spanec na primerni temperaturi je veliko boljši, še zlasti pa lahko prevelika vročina moti dojenčke in malčke ter starejše.

Dodatna družba ni problem

Ste se odločili, da boste na dopustu k sebi povabili še prijatelje? V prikolici s tem ni težav, saj so postelje dovolj prostorne, da se malo stisnete, ali pa lahko kdo še vedno spi v baldahinu, nenazadnje pa tudi zunaj, pod zvezdami, če je noč topla.

Postavitev

Prikolico zgolj pripeljete, in že lahko v njej spite. Šotor pa zahteva postavljanje, in nato tudi dolgotrajno podiranje …

POMANKLJIVOSTI:

Seveda pa prikolica nima zgolj prednosti, temveč tudi pomanjkljivosti:

Prva težava je ta, da potrebujete dober avtomobil, s katerim boste vlekli prikolico.
Pri tem je treba poskrbeti tudi za primeren vozniški izpit, saj je treba pri večjih in težjih prikolicah opraviti dodatno kategorijo.
In poleg tega prikolica ni primerna za pot v neznano, temveč bolj za urejene kampe. Ne morete se odločiti, da boste cel dan pešačili po hribih in nato prespali tam, kamor boste prispeli – potrebno se bo vrniti h prikolici, ki gre le do tja, do koder vodi primerna cesta.
Eden večnih problemov pa je tudi zimska hramba prikolice. Medtem, ko lahko šotor pospravimo v omaro, je za prikolico priporočljivo poiskati garažo in skrbeti za zračenje.

4. Avtodom ali počitniška prikolica ?

Dejstvo je, da so počitniške prikolice cenejše, marsikdaj pa so tudi bolj praktične. Če več dni ali celo kar celo sezono prikolica stoji na istem mestu, niste omejeni z gibanjem – s svojim avtomobilom se lahko še vedno odpeljete, kamor želite. Avtodom vas pri tem omejuje, saj ga nihče ne mara postaviti, nato pa spet pospraviti in se peljati v trgovino – torej je nujno, da imate zraven še kolo, električni skiro ali skuter, s katerim greste lahko po opravkih.

Avtodom pa je vsekakor boljši, kadar potujete, ne pa več dni kampirate na istem mestu. Lažje ga je upravljati kot avtomobil s prikolico, pa še svojega običajnega osebnega avtomobila ne »mučite« z vleko težke prikolice.

Udobje v avtodomu in prikolici pa je načeloma isto – oba ponujata vse, kar bi utegnili potrebovati.

5. Pred nakupom: najem ?

Če razmišljate o nakupu počitniške prikolice, vam svetujemo, da jo za začetek za kak teden najamete in se tako iz prve roke prepričate, ali vam je bivanje v njej všeč, ali ne. Lahko se odločite za najem pri podjetju, ki se ukvarja s posojo prikolic, še bolje pa je, če imate sorodnike, znance ali prijatelje, ki bi vam bili za kak teden pripravljeni za najemnino odstopiti svojo. Če je prikolica že postavljena v kampu, se vam tako ne bo treba že kar takoj privajati na vleko in vožnjo prikolice t lastnim avtomobilom.

6. Vprašanja, ki si jih je nujno zastaviti

Preden se podate v nakup, si zastavite naslednja vprašanja:

  • Koliko dni na leto lahko realno pričakujete, da boste bivali v prikolici?
  • Se boste ob manjšem številu dni odločili za delitev nakupa s sorodniki ali prijatelji?
  • Boste prikolico pustili vse poletje na isti lokaciji? Se boste morda odločili tudi za prezimovanje kar na lokaciji? Koliko vas bo to stalo?
  • Koliko ljudi bo običajno bivalo v prikolici? Koliko ležišč potrebujete?
  • Boste poleg prikolice potrebovali tudi bivalni  baldahin ali tendo?
  • Potrebujete v prikolici klimatsko napravo in/ali grelno napravo?
  • Boste večkrat kampirali izven kampa, zaradi česar vam bo prišla prav prikolica z močnim akumulatorjem in sončnimi celicami?

 

7. Izognite se pogostim napakam

Velikost

Kupite prikolico, ki je nekoliko večja od vaših trenutnih potreb. Tako vam ne bo treba kupovati nove, če se odločite še za enega otroka, želite vzeti s sabo nečaka, ali pa stari starši vnuke.

Izpit

Pozanimajte se, kakšno prikolico lahko vlečete s svojim avtomobilom, ne da bi morali opravljati vozniški izpit za posebno kategorijo. Prav tako razmislite o zmogljivosti svojega avtomobila – gotovo jo bo treba kdaj vleči tudi v hrib.

Pomoč pri parkiranju

Če pri vožnji prikolice niste spretni, bo morda dobro poskrbeti za pomoč pri parkiranju prikolice na izbrano parcelo v kampu oziroma tako imenovan »moover«.

Prikolico zavarujte

Če pride do nezgode na cesti ali vloma v kampu, boste tako dobili vsaj nekaj odškodnine za popravilo.

Preden greste s prikolico na pot, preverite:

  • kako delujejo zavore in luči;
  • dvakrat preverite, če je vse v redu z vlečno kljuko in priklopi;
  • preden speljete iz kampa se prepričajte, da ste odklopili vodo, elektriko, kanalizacijo, zložili satelitsko anteno …